muntanya sagrada dels catalans

Emblema dels Pirineus Orientals, declarat Gran Paratge de França el juliol de 2012, el Canigó és un lloc natural incomparable, ideal per fer-hi excursions. Es pot veure des del Llenguadoc, l’Arieja i la província de Girona i és un símbol identitari del paisatge pirinenc.

El massís de Canigó és un lloc únic per fer-hi caminades, excursions amb ase o simplement per gaudir de la natura. És el veritable pulmó de la Catalunya del Nord que no podeu deixar de visitar.

El Canigó, un espai natural ideal per fer-hi excursions

La muntanya del Canigó esdevé un autèntica quaita  marítia i un mirador extraordinari, ja que domina des de la plana del Rosselló fins al mar Mediterrani.

Situat entre dues valls, la del Tec (Vallespir) i la de la Tet (Conflent), el massís del Canigó és un lloc privilegiat per als amants de la natura. El massís posseeix una flora i una fauna excepcionals d'una sorprenent biodiversitat, gràcies a la seva situació geogràfica, les variacions d’exposició, de temperatures i d’altitud. Durant el recorregut, podreu observar espècies mediterrànies i de muntanya, a més d'apreciar la diversitat d'hàbitats naturals: garrigues, boscos de fulla caduca i de coníferes, landes, entorns rocosos, valls de neu, etc. Els camins sinuosos que us duran fins al cim atravessen una gran varietat de paisatges i d'ambients. 
Aquesta biodiversitat és excepcional però alhora fràgil, per tant,  la seva preservació depèn de tots. 
El massís del Canigó compta nou paratges Natura 2000i tres reserves naturals nacionals.

El massís del Canigó, d'una gran riquesa natural, disposa d'una important xarxa de senders (750 km) accessible tant als excursionistes ocasionals com als experimentats. A través dels recorreguts classificats segons el nivell de dificultat (voltes,  rondes i bucles), podreu conèixer el conjunt del massís: els seus pics, els seus boscos, les seves landes, els seus pobles, les seves llegendes i el seu patrimoni. Una autèntica invitació a aprofitar del temps.
Per seguir amb la descoberta del Conflent, es proposen altres senders per descobrir aquest destacat lloc patrimonial i de senderisme. L' ascensió al pic del Canigó, considerada d’alta muntanya, cal preparar-la amb antelació.

El Canigó, un espai declarat Gran Paratge de França

El juliol de 2012, el Canigó va obtenir el segell Gran Paratge de França (Grand Site de France). Per a aquest massís, l’obtenció d’aquesta segell va comportar la posada en marxa d’una protecció del medi natural muntanyenc i la promoció del patrimoni cultural i de les construccions que caracteritzen aquest paratge. L’objectiu és preservar el medi natural tot afavorint-ne el creixement local i garantint-ne la longevitat.

La gestió del Gran Paratge de França la duu a terme el Sindicat Mixt del Canigó - Gran Paratge de França, que també s’encarrega del programa Natura 2000. En aquest cas, el Sindicat Mixt del Canigó – Gran Paratge de França ha posat en marxa accions per reduir la presència de cotxes en paratges protegits i ha elaborat un plànol d’excursions pedestres i eqüestres. 

Des del 2018, el massís del Canigó també ha estat un dels llocs més importants d'Occitània al sud de França.

El Canigó, un territori viu

La muntanya del Canigó sempre ha fascinat l'home, és molt estimada pels catalans i els pirineïstes, i atreu cada any milers de visitants que en fan el cim. 

El cap de setmana anterior a Sant Joan, el Conflent celebra la Trobada, en què podreu gaudir del fervor de les tradicions catalanes  que encara perduren i marquen el ritme de la temporada i de la vida del massís. La muntanya del Canigó és per a alguns un repte personal. És per això que centenars d'excursionistes i corredors hi pugen durant el Campionat del Canigó, el primer diumenge d’agost.
 

Itinerari dels miradors : Els Balcons al nord del Canigó
 

Aquesta ruta cobreix els balcons del Canigó, de Millas à Prades, en 68 quilòmetres i 8 etapes. Pel seu camí, conta les histories d’aquesta terra poblada. Al llarg de l’historia, ofereix una trobada amb paisatges sensibles i vius.
Un guia turístic complet, amb el conjunt de les 8 etapes, està disponible a les antenes de l’Oficina de Turisme, no dubtin a en demanar-ho.