Emblema dels Pirineus Orientals, declarat Gran Paratge de França el juliol de 2012, el Canigó és un lloc natural incomparable, ideal per fer-hi excursions. Es pot veure des del Llenguadoc, l’Arieja i la província de Girona i és un símbol identitari del paisatge pirinenc.

El massís de Canigó és un lloc únic per fer-hi caminades, excursions amb ase o simplement per gaudir de la natura. És el veritable pulmó de la Catalunya del Nord que no podeu deixar de visitar.

El Canigó, un espai natural ideal per fer-hi excursions

La muntanya del Canigó esdevé un autèntic sentinella marítim i un mirador extraordinari, ja que domina des de la plana del Rosselló fins al mar Mediterrani.

Situat entre dues valls, la del Tec (Vallespir) i la de la Tet (Conflent), el massís del Canigó és un lloc privilegiat per als amants de la natura. El massís posseeix una flora i una fauna excepcionals d'una sorprenent biodiversitat, gràcies a la seva situació geogràfica, les variacions d’exposició, de temperatures i d’altitud. Durant el recorregut, podreu observar espècies mediterrànies i de muntanya, a més d'apreciar la diversitat d'hàbitats naturals: garrigues, boscos de fulla caduca i de coníferes, landes, entorns rocosos, congestes, etc. Els camins sinuosos que us duran fins al cim atravessen una gran varietat de paisatges i ambients. 
Aquesta biodiversitat és excepcional però alhora fràgil, per tant,  la seva preservació depèn de tots. 
El massís del Canigó comprèn nou paratges Natura 200 i tres reserves naturals nacionals.

El massís del Canigó, d'una gran riquesa natural, disposa d'una important xarxa de camins (750 km) accessible tant als excursionistes ocasionals com als experimentats. A través dels recorreguts classificats segons el nivell de dificultat (tours, rondes i boucles), podreu conèixer el conjunt del massís: els seus pics, els seus boscos, les seves landes, els seus pobles, les seves llegendes i el seu patrimoni. Una autèntica invitació a assaborir-ho tot detingudament.
Per seguir amb la descoberta del Conflent, es proposen altres senders per descobrir aquest destacat lloc patrimonial i de senderisme. L' ascensió al pic del Canigó, considerada d’alta muntanya, cal preparar-la amb antelació.

El Canigó, un espai declarat Gran Paratge de França

El juliol de 2012, el Canigó va obtenir el segell Gran Paratge de França (Grand Site de France). Per a aquest massís, l’obtenció d’aquesta segell va comportar la posada en marxa d’una protecció del medi natural muntanyenc i la promoció del patrimoni cultural i de les construccions que caracteritzen aquest paratge. L’objectiu és preservar el medi natural tot afavorint-ne el creixement local i garantint-ne la longevitat.

La gestió del Gran Paratge de França la duu a terme el Sindicat Mixt del Canigó - Gran Paratge de França, que també s’encarrega del programa Natura 2000. En aquest cas, el Sindicat Mixt del Canigó – Gran Paratge de França ha posat en marxa accions per reduir la presència de cotxes en paratges protegits i ha elaborat un plànol d’excursions pedestres i eqüestres.

El Canigó, un territori viu

La muntanya del Canigó sempre ha fascinat l'home, és molt estimada pels catalans i els pirineïstes, i atreu cada any milers de visitants que en fan el cim. 

El cap de setmana anterior a Sant Joan, el Conflent celebra la Trobada, en què podreu gaudir del fervor de les tradicions catalanes tradicions catalanes que encara perduren i marquen el ritme de la temporada i de la vida del massís. La muntanya del Canigó és per a alguns un repte personal. És per això que centenars d'excursionistes i corredors hi pugen durant el Campionat del Canigó, el primer diumenge d’agost.

 

Per a més informació