Fort Liberia està obert fins i tot en aquesta temporada! Aprofita una escapada d'hivern per (re)descobrir-la.

- juliol-agost : 9h a 20h 
- maig-juny : 10h a 19h 
- Gener : 10h à 16h
- altres períodes : 10h a 18h

 


La història del guardià de la ciutat fortificada

Vauban considerava primordial la defensa de les parts altes des d'on es domina la ciutat, i creia que el valor de la plaça en depenia. El fort fou construït el 1681 sobre un aflorament rocós al vessant de la muntanya per vigilar la vall de la Tet i, juntament amb les muralles de Vilafranca, formaven un temible conjunt defensiu. Està situat a 180 metres per sobre del nivell del riu Tet, sobre la cresta de la muntanya de Belloc. Antigament, el fort podia acollir una tropa d’entre 50 i 100 soldats en temps de pau i podia funcionar de manera autònoma en cas de setge. A més a més, la fortificació s’adapta perfectament al relleu muntanyós, cosa que la converteix en una veritable proesa arquitectònica. 

Accés: com conquerir el fort?

Per accedir al fort, cal agafar, des de Vilafranca de Conflent, unes escales subterrànies fetes de marbre rosa i cobertes amb una volta de pedra tallada. Tot i els 734 esglaons i un desnivell de 180 metres, la visita mereix l'esforç.
Des de bon principi, Vauban havia imaginat un subterrani que uniria el fort amb la ciutat de Vilafranca. Tot i així, la manca de mitjans econòmics va fer que el projecte s'abandonés. No fou fins gairebé dos-cents anys més tard que el projecte va ser dut a terme per Napoleó.

Els menys esportistes podran fer el trajecte des del poble en 4x4 o microbús. Aquests desplaçaments, que tenen com a punt de sortida el bar Le Canigou, estan organitzats pels propietaris del fort. També es pot arribar al fort a peu per un sender i baixar pel subterrani després de la visita. 

La visita del fort

Aquesta fortificació, que podia arribar a acollir una tropa d’entre 50 i 100 soldats, destaca per la seva situació i la seva accessibilitat. S'alça sobre tres nivells i, des del camí de ronda, ens ofereix unes vistes incomparables de les valls que l’envolten i del majestuós Canigó. Les garites situades a cada punta de la plaça forta són característiques de l’obra de Vauban.
A l’interior hi trobem diverses casernes, una capella i la seva cripta. La cisterna, que contenia 70.000 litres d’aigua, permetia assegurar l’aprovisionament d’aigua potable per als soldats. Entre els bastions i les canoneres, no us oblideu de visitar la presó de les Dames, on, sota el regnat de Lluís XIV, s’empresonaven les famoses i mediàtiques “enverinadores”.

Descobriu les sales amb reconstrucció de la vida al fort a l’època militar.
Xit, pas tant soroll, el fort allotja ratpenats, que dormen profundament, els podreu observar gràcies a les càmeres.
Però no us en diem més, us deixem descobrir els secrets del fort per vosaltres mateixos.
 

El Fort Libèria. Informació pràctica

Accés 

Direcció Vilafranca de Conflent

  • Pel sender que passa per l'estació de tren groc, hi ha aparcament d'autobusos a l'esquerra, pagament a l'arribada al fort. Possibilitat de baixar pel metro. Advertiment ! El pas entre l’entrada al subterrani i l’inici del sender que puja a Fort Libèria està prohibit per decret de la prefectura.
    Cal passar per l’estació del tren goc 
  • Amb llançadora 4x4 per agafar davant del bar Canigou, pagament en arribar al fort.


Els preus són els mateixos que l'any passat :

  • a peu, adult: 8 € Tarifa reduïda: 7 € / nen d’entre 5 i 11 anys: 4,50 € / gratuït per a menors de 5 anys
  • amb transport: 14 € adults i 12 € reduïts / 6 € nens de 5 a 11 anys / gratuït per a menors de 5 anys

Visites 

Visites comentades o lliures. Al restaurant del fort podreu fer una pausa reparadora. 

Dades de contacte

FORT LIBERIA 
66500 VILLAFRANCA DEL CONFLENT
Tél.: +33 (0)4 68 96 34 01
www.fort-libéria.com