No podeu marxar sense visitar les muralles de la ciutat medieval de Vilafranca de Conflent! La bellesa d'aquest indret declarat patrimoni mundial de la UNESCO no us deixarà indiferents. Obra de Vauban al segle XVII, les muralles amaguen un reguitzell de secrets que anireu descobrint durant les visites guiades. Aquest lloc és també l'escenari de moltes històries i forma part de la riquesa patrimonial del Conflent. Darrere aquestes muralles, trobareu una petita ciutat plena de vida, amb nombrosos comerços artesanals.

Els secrets de les muralles i de la ciutat de Vilafranca de Conflent

Fundada el 1902 pel comte Guillem Ramon de Cerdanya als peus del Canigó, la ciutat fortificada conserva intactes les seves muralles. Vilafranca de Conflent, antigament anomenada VILLA FRANCA, conegué un nou impuls del 1669 al 1676, sota la direcció perspicaç de l'enginyer del rei Sol, l'arquitecte militar Vauban, convertint-se en una de les seves catorze obres. Què trobareu muralles endins? Un seguit de passadissos on entren els raigs de sol a través de les obertures per on s'espiava l'enemic, garites o sales de guàrdia per on fins i tot us podeu perdre.

Tant si entreu per la Porta d'Espanya com per la de França, us sorprendran les imposants muralles i els secrets de la ciutat que s'amaguen a l'interior. Hi trobareu dos carrers paral·lels que acullen i inspiren molts artistes i artesans. Si agafeu el carrer St Jacques, arribareu a l'església romànica del segle XII. En canvi, al carrer St Jean hi trobareu molts comerços i artesans, i potser alguna... bruixa! Però tranquils, no són dolentes!

Diu la llegenda que, en un passat llunyà, quan la màgia i la bruixeria eren habituals, les bruixes s'amagaven a les coves del Conflent, on passaven l'hivern.

Quan acabava l'hivern, pujaven a les seves escombres i sortien de les coves per celebrar l'arribada de la primavera amb els vilafranquins, aportant-los felicitat, alegria i prosperitat per a tot l'any.

Així doncs, s'ha convertit en una tradició catalana oferir a algú proper o a un nen una bruixa com a senyal d'amistat. Cal penjar-la a casa o a l'habitació dels nens, per allunyar els mals esperits i deixar lloc a la felicitat.

 

Les muralles de Vilafranca de Conflent. Informació pràctica

Accés 

Un cop passat Prada, seguirem per la carretera RN116 direcció Andorra. Per accedir a la ciutat fortificada, cal anar al punt d'informació de Vilafranca de Conflent, a l'entrada de la porta d'Espanya. 

Visites

Les muralles es visiten només amb una noticia explicativa i visites guiades únicament a l’estiu des de la entrada porta d’Espanya. Durada : 1h00.
Durant tot l'any visites guiades amb reserva per a grups a partir de 15 persones. Visites en francès, català, castellà i anglès.

Horaris

Atenció, últimes entrades 1 hora abans de l'hora de tancament !

  • Juliol - Agost : 10h-20h  
  • Juny-Setembre : 10h-19h
  • April-Maig-Octubre : 11h-18h
  • Febrer-Març-Novembre-Desembre: 13h-17h
  • Tancament anual al Gener

Dades de contacte

Les Muralles
66500 VILLEFRANCHE DE CONFLENT
Tel. 33 (0)4 68 05 87 05
Fax. 33 (0)4 68 05 61 68 

remparts@villefranche66.fr
www.villefranchedeconflent-tourisme.fr