Una reserva natural és un territori protegit per una reglamentació específica per tal de conservar-ne les riqueses naturals.

El primer objectiu és protegir els medis naturals remarcables o amenaçats: fauna, flora, sòl, aigües, minerals i fòssils, per terra, sota terra o dins de l’aigua.

Les accions d'educació en el medi ambient contribueixen a crear més consciència sobre el medi ambient per protegir aquest patrimoni natural excepcional.

Per obtenir més informació sobre la regulació de cada reserva natural, també podeu consultar el seu decret de creació
Els gossos estan prohibits a les reserves de Py i Mantet. S'ha de mantenir una corretja a les reserves de Conat, Jujols i Nohèdes

Cada estiu, la Federació de les Reserves Naturals Catalanes organitza el Festival Natura. De maig a octubre s’ofereixen animacions per a petits i grans en el conjunt de les reserves naturals del departament: excursions guiades (algunes són també per a persones amb discapacitat), tallers naturalistes per a nens, expedicions en el món dels ratpenats, espectacles... Tot un ventall d'activitats per estimular la protecció del nostre medi ambient. I, per als amants de la fotografia, s'organitza també el concurs "clic natura 66” durant tot l'estiu.