Creat per Pau Casals, cèlebre violoncel·lista i home d’història, el festival Pablo Casals és un dels plats forts de la temporada al Conflent, al cor del massís del Canigó i una cita imprescindible per a tots els enamorats de la música de cambra. A més de reunir grans artistes, se celebra a llocs representatius de la regió, veritables joies del patrimoni, com l’abadia de Sant Martí del Canigó o l’abadia de Sant Miquel de Cuixà.

El festival Pablo Casals

El Festival Pablo Casals de Prada sorgeix de circumstàncies singulars: una barreja inesperada d’una necessitat artística molt forta i la posició apassionadament compromesa d’un humanista i artista excepcional. Fidel a l’esperit del seu creador, proposa al costat de les grans obres mestres de la música de cambra la descoberta de repertoris menys coneguts, clàssics o contemporanis.

Cada any acull solistes mundialment reconeguts. És, sens dubte, un dels festivals més antics que hi ha actualment i, alhora, un dels més innovadors en la recerca de repertoris i nous talents. També disposa d’una acadèmia que acull estudiants de tots els continents, d’un concurs de composició obert als creadors de totes les escoles i orígens, i inclou sessions de l’ECMA (acadèmia europea de música de cambra) que tenen lloc cada novembre a Prada.

En cada edició, entre 40 i 45 mostres articulades sobre un tema constitueixen un itinerari original dins del repertori clàssic i contemporani de la música de cambra: 35 concerts, la majoria a les 21:00 h a l’abadia romànica de Sant Miquel de Cuixà amb una acústica excepcional, entre 2 i 3 concerts a les 21:00 h a l’església de Prada, que posseeix el retaule barroc més gran de França, 10 concerts a les 17:30 h a les esglésies del Conflent, i 9 concerts d’estudiants (entrada gratuïta). Entre 3 i 4 conferències: trobades amb compositors com Krzysztof Penderecky i personalitats com Hubert Reeves (astrofísic), Harry Halbreich (musicòleg), etc.

El Festival Pablo Casals és també un dinamitzador cultural i social al Conflent. En col·laboració amb l’Escola de música del Conflent i els centres escolars del Conflent, el Festival Pablo Casal organitza trobades amb els escolars per tal d’ajudar-los a descobrir la música de cambra.

El Festival 2017

El 2017, el Festival Pablo Casals "Univers de la musique de chambre"

Per tal de reservar plaça i conèixer més sobre el festival, podeu consultar el lloc web oficial del Festival Pablo Casals.

El Festival Pablo Casals a França i a l’estranger

Seguint l’exemple de Pau Casals, un dels primers grans concertistes que van recórrer el món, el festival ofereix també gires i participa en residències musicals en les grans sales internacionals, en concerts i en classes magistrals, convertint-se d’aquesta manera en ambaixador musical de la seva ciutat i del seu país, com de tots aquells que l’acompanyen en aquesta meravellosa aventura.

A França

El Festival Pablo Casals té lloc a Prada cada any des de 1950 (exceptuant dues interrupcions) del 26 de juliol al 13 d’agost.

A més a més, el Festival organitza concerts a París, en el marc de la col·laboració entre la direcció del Teatre dels Camps Elisis i el Festival. Així doncs, aquest últim s’encarrega d’oferir al gener una sèrie de concerts a la prestigiosa sala parisenca.

A l’estranger

L’augment de les activitats del Festival Pablo Casals a l’estranger i la intervenció de músics de totes les nacionalitats li ha permès ampliar el seu abast i la seva fama. Així doncs, el festival adquireix una projecció mundial, com l’any 2005, quan va ser convidat a oferir un concert al Conservatori de Maastricht, classes magistrals als Conservatoris de Pequín i de Xangai, a més de celebrar al 50è Festival Pablo Casals de Puerto Rico.

Impregnar-se del Festival Pablo Casals